Поводът за появата на този материал са редица случаи, в които познати и пациенти, в опита си да намерят разрешение на своето психично страдание в психотерапията, се оказват в крайна сметка разочаровани, още по-объркани или въвлечени във взаимоотношение, което усещат като непродуктивно. Сред изобилието от подходи и психотерпевти, ориентацията се оказва трудна, включително поради факта, че всеки е воден в търсенето си от собственото си желание, което може да варира в диапазона между тръпката да опита нещо ново и забавно и нуждата да потърси дълбоко в себе си причината за тежък, непреодолим житейски проблем.

Изложената тук позиция има за цел както да повдигне леко завесата на това, което се случва в психотерапевтичния кабинет (а и на това, което не би трябвало да се случва), така и да насочи вниманието на читателя в търсене към идеята, че каквато и психотерапия и терапевт да избере, от първостепенна важност е терапевтичното взаимоотношение да се гради на основата на етиката.

Според формулировката на Зигмунд Фройд от началото на миналия век, целта на психоанализата е да възвърне на индивида способността да обича и да работи. Психотерапията, колкото и да е успешна, няма да ни направи свръх-хора. Нито ще промени нещо в обкръжението ни, като дразнещите навици на партньора ни или пък това, че „всички мъже са еднакви“, след като ги опознаем. „Работата“, която се извършва в психоналитичната терапия от пациент и терапевт, е свързана с достигането до причините за това как преживяваме света и хората около себе си, какви са истинските ни желания (тези на субекта в нас, а не онези, които са наложени отвън) – един дълъг процес на преодоляване на задръжки и съпротиви, трупани още от детството.

А какво общо има всичко това с темата за избора? И как да разберем дали терапевтът, при когото сме отишли на първа среща, ще успее да ни преведе успешно през лабиринтите на психичното?

И няколко НЕ-та, или сигнали, които би трябвало да Ви накарат да премислите още веднъж избора си:

Диляна Дилкова


Уважаеми потребители,
ако ви интересува конкретна тема, пишете ни на mail@info-psy.com или на нашата Фейсбук страница.