Да, знам, че има колеги, които практикуват от 10-15, че и повече години. Знам, че има пациенти, които са намерили смисъл да ги посещават и са подобрили състоянието си благодарение на това. Но все пак ... Всеки, който се провикне в социалните мрежи, че водката е най-добрия психолог, среща бурно одобрение. Всеки, който твърди, че да се разходиш сред природата е най-добрата терапия – също. В масовото съзнание психотерапията е съветване, което със същото качество можеш да получиш от приятел или съсед, а най-добре от мама. Няма българин, който да не се мисли за добър психолог. Дори и тези, които са уж малко по-навътре в темата, не могат да различат професионалист, който се е формирал 10 години от обикновн шарлатанин, който вчера е решил, че го бива и за тая работа.

„Психотерапевти” не се свенят да участват в общи събития с откровени измамници, да продават стоки и да служат на съмнителни гурута, превърнали в бизнес експлоатирането на религиозното чувство на хората. И възродили някое древно екзотично учение, претендиращо да разкрива всички тайни на живота.

Психотерапията не е това. Тя помага на човека да се замисли за себе си, да приеме ограниченията, които се налага и да преодолее някои други. Да положи усилия, да разбере за себе си истини, които не му харесват. Много е трудно да ходиш на психотерапия и много лесно – да избягаш от нея, например – при водката.

Колко десетилетия трябва да се къпем в собствената си глупост, за да забележим, че не можем да мислим? Трябва ли да минем през мизерията на всички лъжеучения, за да разберем най-после, че те няма да ни доставят земния рай само срещу сляпата ни вяра в тях? На печалба ли е българинът-тарикат, когато пести от психично здраве? Когато е силно повярвал в себе си, просто защото му е непоносимо да мисли за проблемите си. Когато е готов да спечели всички световни конкурси по нещастие, но не и да сподели на глас чувството си за вина...

А кога ще дойде психотерапията в Здравната каса, или излиза по-икономично да се плаща за лекарства и хоспитализации?

Все някой ден ще дойде. А може и да сме се разминали...

Елка Божкова
Уважаеми потребители,
сайтът е създаден в края на октомври 2014 г. и постепенно към него ще се добавят все повече материали. Ако ви интересува конкретна тема, пишете ни на mail@info-psy.com или задайте въпрос във форума.