( прочетете цялата статия в webcafe )

... преди да избършете праха от сокоизстисквачката или да направите първите си колебливи стъпки към клиника за прочистване на червата, ето нещо, което трябва да знаете: детоксикацията - идеята, че може да промиете системата си от нечистотии и да направите органите си перфектно чисти и готови за работа - е измама.

Това е псевдо-медицинска концепция, замислена да ви продава продукти

„Да говорим ясно - казва Едзард Ърнст, пенсиониран професор по медицина в университета в Ексетър, "има два типа детоксикация: единият е порядъчен, другият не." Порядъчният той описва като лечение на хора със застрашаваща живота пристрастеност към наркотици. "Другият е дума, открадната от предприемачите, измамниците и шарлатаните, за да продават фалшиво лечение, което едва ли не пречиства тялото от токсини".

...

Ако токсините се натрупваха по начин, по който тялото да не може да ги отдели, вероятно щяхте да сте мъртви или да се нуждаете от сериозна медицинска интервенция. "Здравото тяло има бъбреци, черен дроб, кожа, дори бели дробове, които извършват дезинтоксикация непрекъснато," коментира той. "Няма известен начин да бъде накарано нещо, което работи перфектно в едно здраво тяло, да работи още по-добре."

...

Когато учените поискаха доказателства, подкрепящи твърденията за детоксикация, нито един от производителите не успя да даде дефиниция какво точно има предвид, камо ли пък да назове токсините.

...

"Скандално е - ядосва се Ърнст - Това е престъпна експлоатация на наивните обикновени хора и донякъде разчита на нещо, което всички ни се иска да имаме - просто решение, което да ни избавя от греховете ни, така да се каже. Хубаво е да си мислим, че то би могло да съществува, но за съжаление това е невъзможно."
Д-р Пламен Димитров: Позитивното мислене невротизира и прави хората зависими

"Когато ви се внушава, че избирателно трябва да използвате само положителните емоции и мисли, всъщност се осакатява вашата способност за критичен анализ и автономно действие. Освен това, когато не успее да промени живота си с позитивни мисли, човек изпитва вина, че не практикува достатъчно упорито и не спазва ритуалите, популяризирани от съответния гуру. Така той се инфантилизира и започва да търси причините за неблагополучията си не в реалната действителност, не в сложните взаимовръзки, а в начина си на действие и собственото си мислене."